9,3
813 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Yaris-Hybrid-exterieur-blauw

De geschiedenis van de Yaris

Terugblik op een ongekend succesverhaal

Eind maart 2023 rolde de tien miljoenste Toyota Yaris uit de fabriek. Een enorme mijlpaal waarmee het compacte model zich voegt bij een select aantal Toyota-modellen waarvan er wereldwijd zó veel verkocht zijn. Genoeg reden om even in te zoomen op de verschillende generaties en de belangrijkste kenmerken die de Yaris zo populair hebben gemaakt.

Toyota-Yaris-generatie-1-exterieur-zilver-voorzijde
Eerste generatie (1999-2005)

De Toyota Yaris is in 1999 geïntroduceerd als vervanger van de Toyota Starlet. Het model maakte toen meteen indruk met zijn ontwerpstijl, het praktische interieur met het centraal geplaatste, digitale instrumentencluster en de hogere zitpositie. De VVT-i benzinemotoren staan garant voor een laag verbruik, een hoge betrouwbaarheid en lage onderhoudskosten. Niet voor niets werd de Yaris in 2000 als eerste Toyota ooit verkozen tot ‘Europees Auto van het Jaar’. In 2003 volgde een facelift, waarbij het model op allerlei punten werd gemoderniseerd en de sportieve Yaris T Sport aan het aanbod werd toegevoegd.

Tweede generatie (2005-2011)

De tweede generatie Yaris is een belangrijke update van het origineel. De ontwerpfilosofie van de eerste Yaris werd voortgezet, maar dan met grotere afmetingen en een meer volwassen en stijlvolle uitstraling. Dat geldt ook voor het interieur, nog steeds met het centrale instrumentencluster, maar dan een stuk moderner en nog praktischer. Met zijn grotere formaat, toegenomen comfort en verbeterde rijeigenschappen groeide de Yaris uit tot een volwaardige B-segmentauto. Er werd ook veel geïnvesteerd in veiligheid, waarmee de Yaris als eerste auto in de subcompact-klasse vijf sterren scoorde bij de Euro NCAP-crashtests.

Toyota-Yaris-generatie-2-exterieur-rechter-voorzijde-zwart
Toyota-Yaris-generatie-2-interieur-dashboard
Toyota-Yaris-generatie-3-exterieur-rechterzijde-blauwkleurig
Derde generatie (2011-2020)

De derde generatie Yaris heeft nagenoeg dezelfde buitenmaten als zijn voorganger, maar met een geheel nieuw exterieurontwerp met strakke lijnen en een ruimere cabine dankzij de slimme ruimte-indeling. Ook zien we een compleet nieuw dashboard met het instrumentencluster achter het stuurwiel en een modern infotainmentsysteem met een touchscreen in het midden. Een absoluut hoogtepunt in de geschiedenis van de Yaris is de lancering van de hybrideversie in 2012. De Yaris Hybrid was de eerste in zijn soort en heeft het verkoopsucces van de Yaris in Europa een flinke boost gegeven.

Vierde generatie (2020-heden)

Met de vierde generatie Yaris die sinds 2020 te koop is, gooide Toyota het over een andere boeg. Hij oogt en rijdt sportiever dan ooit. Dat is te danken aan het TGNA-platform en aan het nieuwe hybridesysteem dat directer reageert en meer kracht levert. Tegelijkertijd is de Yaris Hybrid zuiniger, comfortabeler en veiliger dan ooit. Dankzij het indrukwekkende totaalpakket met een uitgebreide reeks geavanceerde assistentiesystemen werd de Yaris in 2021 opnieuw uitgeroepen tot ‘Auto van het Jaar’. Als klap op de vuurpijl werd in 2021 de GR Yaris geïntroduceerd: de indrukwekkendste versie ooit met 261 pk vermogen.

Toyota-Yaris-generatie-4-exterieur-linker-achterzijde-roodkleurig
Yaris-familie

We kennen de Toyota Yaris vooral als drie- en vijfdeurs hatchback, maar er zijn meer Yaris-familieleden die hebben bijgedragen aan het succes en de versterking van zijn naamsbekendheid. Zo kon je tussen 1999 en 2006 ook kiezen voor de Yaris Verso, een extra ruime en hoge versie op basis van de eerste generatie Yaris. In 2021 werd de Yaris-familie uitgebreid met de Yaris Cross, een compacte SUV op basis van de vierde generatie Yaris. De uiterst sportieve GR Yaris – die technisch nauwelijks is te vergelijken met de reguliere Yaris – wordt ook gepositioneerd als apart familielid.

Toyota-Yaris-Cross-exterieur-voorzijde-goudkleurig
Toyota-Yaris-Verso-exterieur-zilver-rechterzijde
Wereldauto

De populariteit van de Yaris is niet beperkt tot Europa. Het is een echte wereldauto. Hij wordt over de hele wereld verkocht en in tien verschillende landen gebouwd: Japan, Brazilië, China, Taiwan, Indonesië, Maleisië, Pakistan, Thailand, Frankrijk en Tsjechië. Overigens heet het model niet overal hetzelfde. Zo gaat de Yaris in Japan door het leven als Vitz, terwijl hij in andere delen van de wereld bekend staat als Toyota Platz, Echo, Belta, Vios en Scion iA. De verkoopmijlpaal van 10 miljoen modellen omvat overigens alleen de exemplaren die de naam Yaris, Vitz, Yaris Cross en GR Yaris dragen.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief Meer info over de Toyota Yaris