9,3
813 beoordelingen
Terug naar overzicht
Land-Cruiser-2019-hero.jpg

Toyota Land Cruiser voor tiende keer miljonair

De onverwoestbare terreinauto ging al meer dan 10 miljoen keer over de toonbank

Een bouwplaats, jungle of woestijn, al 68 jaar kom je de Land Cruiser overal ter wereld tegen. In 1951 rolden de eerste exemplaren van de lopende band. Nu – bijna zeventig jaar later – viert de Land Cruiser een unieke mijlpaal: wereldwijd zijn er meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Toyota kennende is de kans groot dat de meeste exemplaren nog steeds rondrijden.
Kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid

Wat weinig mensen weten is dat de Toyota Land Cruiser eigenlijk helemaal geen Land Cruiser heette. Het model begon in 1951 zijn leven als Jeep BJ, pas drie jaar later veranderde de naam in Land Cruiser. Elke generatie wordt aan de hand van drie kernwaarden geproduceerd: kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Dat maakt de Land Cruiser een van de betrouwbaarste terreinauto’s ter wereld. Kilometerstanden van 1 miljoen zijn dan ook geen uitzondering.

Land-Cruiser-kwaliteit-555.jpg
Tot grote hoogtes stijgen

Betrouwbaarheid was dus vanaf het prille begin al één van de belangrijkste kenmerken van de Land Cruiser. In 1947 schreef de Japanse overheid een aanbesteding uit voor het leveren van een onverwoestbare terreinauto. Toyota schreef zich in en ontwikkelde met onderdelen van een vrachtwagen een compacte terreinauto. Toyota deed met het prototype direct mee aan een race naar het basisstation van de beroemde berg ‘Mount Fuji’. Toyota won zonder een slag of stoot de race. De betrouwbare reputatie van de Land Cruiser is sindsdien niet meer verdwenen.

Land Cruiser in Nederland

In 1963 verscheen de eerste Land Cruiser op de Nederlandse wegen. Ondertussen rijden er ongeveer 7.958 exemplaren rond, waarvan er 6.800 op naam van een bedrijf staan. Niet zo verwonderlijk, want de huidige generatie heeft een geremd trekvermogen van maximaal 3.500 kilogram. Dat maakt de Land Cruiser ideaal voor marktkoopmannen, aannemers, maneges en nog veel meer. De bekendste Land Cruiser is waarschijnlijk het exemplaar dat Louwman & Parqui in 1970 aan Prins Bernhard schok. De auto werd namens het Wereld Natuur Fonds ingezet in Ethiopië. Vandaag de dag behoort het exemplaar aan het Louwman Museum toe.

Land-Cruiser-555-Nederland.jpg
Blijven doorontwikkelen

De Land Cruiser is de langstlopende modelnaam binnen het modellenaanbod van Toyota en het einde is nog lang niet in zicht. Toyota blijft de Land Cruiser doorontwikkelen om de verwachtingen van klanten keer-op-keer te overtreffen. Het blijft voor veel mensen tenslotte het werkpaard waar zij jarenlang dag in dag uit op moeten vertrouwen. Voor Toyota is het dan ook belangrijk dat de Land Cruiser in alle uithoeken van de wereld gebruikt kan worden.

Heb je zelf ook interesse in een onverwoestbaar werkpaard? Er is al een Toyota Land Cruiser vanaf 76.600 euro. De Land Cruiser Van op grijs kenteken is er vanaf 31.995 euro excl. BTW en BPM.

Meer info over de Land Cruiser Plan een proefrit Inschrijven Toyota nieuwsbrief